perjantai 29. huhtikuuta 2016

Kouluun tutustumassa


Olimme tänään paikallisessa koulussa tutustumassa lähihoitajan opintoihin. Harmiksemme tänään ei ollutkaan hammashoidon opetusta, mutta menemme ensi viikon torstaina uudestaan kouluun kun silloin siellä opiskellaan hammashoitoa.

Koulun nimi on IES Mossen Alcover ja siellä on päivisin peruskoulua ja lukiota ja iltaisin ammatti-opintoja. Koulun ympärillä menee korkeat aidat ja rautaportit, jotka pidetään visusti lukossa aamulla ja ne aukaistaan vasta siestan aikaan kun peruskoululaiset ja lukiolaiset pääsevät koulusta. Koulusta ei siis pääse mitenkään lintsaamaan, sinne kun aamulla menee niin sieltä ei pääse ennen klo 14.00 pois.

Koululla meitä vastassa oli sama opettaja ketä maanantaina kierrätti ympäri Manacoria ja opasti klinikoille. Hänen kanssaan sovimme jo uuden tapaamisen lounastreffien merkeissä :)
Lähihoitajan koulutus täällä kestää 1 vuoden, jonka jälkeen on vielä suoritettava 3kk harjoittelua sairaalassa, hammashoitolassa taikka vanhusten parissa, jonka jälkeen valmistuu ammattiin. Eli yhdessä vuodessa opit kaiken sairaalassa työskentelystä, vanhusten hoidosta ja hammashoitajana toimimisesta! (Ei ihme että klinikoilla olemme muutaman kerran suut pyöreinä katsoneet heidän toimintaa).

Vuoden aikana lähihoitaja opiskelijat opiskelevat vain 7 oppiainetta! Ja siinä on siis kaikki sairaalasta, vanhuksista ja hammashoidosta. Laskimme nopeasti että tänä lukuvuonna me olemme Suomessa opiskelleet jo 25 eri ainetta :D Tänään he opiskelivat dialyysista nopeasti jotakin ja sitten opiskelijat pitivät omia esityksiä esim. munuaiskivistä tai munuaisten vajaatoiminnasta. Jotkut olivat jopa ottaneet meidän tulon huomioon ja selitti kaiken espanjaksi ja englanniksi sekä oli dia-esityksiin laittanut englanniksi tekstit :)  Esitysten jälkeen oli labratunnit jossa opiskelijat opettelivat tyhjentämään ja vaihtamaan katetri-pussia...Kaksi tuntia he siis käyttivät siihen että avasivat ja sulkivat pussin korkkia ja tyhjensivät sitä :D Täällä lähihoitaja ei saa asettaa katetria ihmiseen, eikä antaa minkäänlaisia injektioita (insuliinia ja vitamiineja), vaan he toimivat sairaanhoitajan apulaisena. (Eli tyhjentää pissapussit, vaihtaa vaipat, tuo tarvikkeet...mitäköhän sairaanhoitajan työhön sitten enää kuuluu paitsi lääkkeiden anto...)

Lähihoitajan tutkinto on täällä myös ilmainen toisenasteentutkinto jota varten opiskelijat myös itse kustantavat hoitoasut, jotka ovat kylläkin halvat maksaen vain 30e. Opiskelijoiden ikä jakautui 16-vuotiaasta 50-vuotiaaseen, eli samallainen sekaryhmä kun yleensä Suomessakin.

Suuhygienistiksi on ennen pitänyt opiskella yksityisessä koulussa Palmassa, joka on maksanut lähemmäs 8000e. Hygienistin koulu kestää kaksi vuotta. Ensi vuonna suuhygienistin koulutus alkaa myös Manacorissa ja se on julkinen koulu joten koulunkäynti on ilmaista. (Sekös harmittaa minun, Sinin, klinikalla työskentelevää hygienistiä joka valmistui 6kk sitten ja joutui maksamaan suuret summat tutkinnosta).

Tänään on muuten tuntunut ensimmäistä kertaa että on oikeasti ulkomailla auringon paistaessa ja lämmön noustessa korkealle. Pääsin palamaankin oikein kunnolla ja sekös nauratti paikallisia koululaisia :D

-Sini

koulu ulkopuolelta, portit aamupäivisin lukossa. 

Kivinen koulun piha 

Karut koulun käytävät 

Pingispöytiä pihalla 

''Oleskelutila'', koulu tuntui kuin vankilalta. Kivinen ja karu, puhe kaikui kaikkialla. 

Koulun kahvila. Koulussa ei ole lounasta, oppilaat ostavat omat eväät. 



Koulun käytäviä.. 

Luokka, jossa olimme tänään seuraamassa opetusta. Huomatkaa, SmartBoard! Jotain sentään päivitetty tässä kivilinnassa :D 

Vanhanliitonliitutaulukin käytössä. 

Oppilaat seurasivat tuntia hiljaa ja katseet kohti opettajaa. Luokassa tiukka kuri.

Vessa aika karu ja sai hakea vessapaperia respasta!! 

Vessakin vedettiin vanhanaikaisesti, vipu ylhäällä oikealla. 

Tässä osa luokasta... 

...kaikki olivat erittäin ystävällisiä ja tuttavallisia! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti