maanantai 9. toukokuuta 2016

CLÍNICA DENTAL INFANTIL


Sitten vuorossa Julian klinikka-postaukseen jatkoa...

Hinnoista sen verran, että hammaskiven poisto täällä on ihan hinnoissaan. Hampaat jaotellaan siis neljään sektoriin ja tällä klinikalla hammaskiven poisto vain YHDELTÄ sektorilta kamsaa noin 90 euroa. Eli kun kaikki neljä sektoria, siis kaikki hampaat on puhdistettu ultraäänellä ja käsi-instrumentein, tulee hinnaksi noin 360 euroa. Mallorcalla ei julkista hammashuoltoa ole, joten hinnat ovat klinikoiden itse laatimia. Täällä ihmisillä ei yleensä ole vakuutuksia, jotka kattaisivat hammashoidon, joten he maksavat kaiken omasta kukkarostaan. Jotkut hamasklinikat ja vakuutusyhtiöt ovat tehneet vakuutussopimuksia ja ne ihmiset joilla on tämän kanssa yhteensopiva vakuutus, saavat korvauksia. Harvalla täkäläisellä sellaista kuitenkaan on.

Aseptiikasta puhuinkin viimeksi jo, kuinka erilaista se täällä on. Joka päivä tulee yllätyksiä ja saa keräillä omia silmiään ja leukaa lattialta. Meidän klinikalla keskiviikkoisin pidetään lounastauko, olin itse ottanut eväät mukaan kotoa, hoitaja ja suuhygienisti hakivat läheisestä ravintolasta lounaan ja hammaslääkäri söi omia diettiruokiaan. Lounastimme kaikki yhdessä klinikan ylimmässä kerroksessa, jossa oli keittiö. Muut tarjosivat omia ruokiaan ja käskivät maistamaan mallorcalaista ruokaa. Hyvää oli! Söimme pitkän kaavan mukaan, istuimme toista tuntia pöydässä ja jälkiruoaksi kahvit ja salmiakkia Suomesta, Meinasin vetää oman kahvini väärään kurkkuun, kun hammaslääkäri toi tuhkakupin keskelle ruokapäytää ja kaikki kolme pistivät tupakaksi kahvittelun kylkeen. Siinä he tyytyväisinä kessuttelivat sisällä ruokapöydässä... Mielessäni vaan kiittelin että asun Suomessa :DDD Lopuksi pöytä siivottiin, astiat heitettiin lavuaariin ja käsiään pesemättä koko henkilökunta suuntasi takaisin töihin. Huhhuh :D Tämmöisestä Suomessa suljettaisiin koko klinikka.

Työergonomia on myös vieras käsite täällä, hammaslääkärille, että hoitajille. Potilaita hoidetaan tuolissa melkein pystyasennossa, hammaslääkärin ja hammashoitajan päät ja selkä kyrmyssä ja mitä ihmeellisimmissä asennoissa. Hammaslääkärillä on sentään satulatuoli. Hammashoitaja seisoo tai istuu pienellä jakkaralla nojaten potilastuoliin ja sohii imulla sillon tällöin potilaan suuhun. Olen saanut sellaisen kuvan, että kunhan potilailla on hyvä asento ja mukava olla, se on tärkeintä. Työntekijöiden ergonomia on sivuseikka. Kysyttyäni lääkäriltä, onko hänellä koskaan selkä-, niska- tai muita kipuja, hän vastasi että hänellä on kokoajan selkä jumissa, jalat särkevät ja niska kipeä. Mutta eihän se tietenkään töistä johdu ;)

Klinikka ulkoapäin: 

Lasten hammasklinikka ulkoapäin. Tämä sijaitsee samalla lailla, kuin Sinin klinikka. Kadulla kävellessä ei juurikaan huomaa ulkoapäin klinikkaa. Sen sijainti täytyy tietää tai kävelee varmasti ohi. Ainoa mainoskyltti on ovien vieressä oikealla. Sekin aika simppeli ja ei mitenkään erityisesti ''katseenvangitsija''.
Klinikan mainoskyltti. 

Klinikan odotusaula ensimmäisessä kerroksessa, lapsille on perällä leikkinurkkaus täynnä kaikenlaisa leluja. Ihan viihtyisä ja lapsiystävällinen. Ovista käytävän perällä pääsee pienelle sisäpihalle.

Siinä hieman osviittaa tavaroiden organisointi taidoista ja melko huonosta hygieniasta. Kynät, musteen korjausvärirulla ja oikomisvälineitä samassa laatikossa sikin sokin laatikoissa, kalenterikortteja asiakkaille ym muuta roinaa sekaisin oikomistarvikkeiden kanssa. Tuskin ovat koskaan nähneet desinfiointiainetta, saati sitten oikomispihdit oikeaa pesua.


Behind the scence, ''VÄLINEHUOLTO''

Repesin ääneen nauramaan kun näin heidän välinehuollon ensimmäistä kertaa. Kuvat kertovat enenmmän kuin tuhat sanaa.


(kuva yläpuolella) Tämä komero on siis välinehuolto, ihan totta. Siinä kaikki tarpeellinen. Ylähyllyllä on autoklaavi instrumenttien steriloimiseen. Siellä käy siis ainoastaan peili ja sondi pussitettuina ja joitain poistopihtejä (en ole kyllä nähnyt mitään muita välineitä siellä käyvän, kuin peili ja sondi). Sen he pistävät päälle aina ennen vastaanoton aukeamista, kuulemma.. Pairi kertaa kesken päivän olen nähnyt heidän käyttävän sitä. Kun autoklaavi on käynyt ja pussitetut instrumentit otetaan pois sieltä, ovat pussit aivan täynnä kosteutta ja vesipisaroita. Mahtaakohan laite toimia oikein ja oikeilla lämpötiloilla.. 

Vasemmalla alahyllyllä näkyy valkoinen pieni ultraäänipuhdistin, jossa käytetään pesussa poranterät. Sitäkään en ole vielä kertaakaan nähnyt käytettävän koko minun aikanani. Sitä käytetään heidän mukaan aina päivän päätteeksi.. Se on kuitenkin täynnä kaikkea roinaa, epäilen niinkään useaa köyttöä :D 

Kulmakappaleille ei ole dakkia tai mitään muutakaan vastaava puhdistuslaitetta. Ne vain pyyhitään ja ovat hml:n unitissa päivästä toiseen.


Tässä komerossa suoritetaan myös valtavasti muitakin toimenpiteitä. Kuten huomaatte, Vasemmalla hyllyllä on kuumennuslamppu/kaasupoltin/?, jota suuhygienisti ja hammashoitaja käyttävät erilaisiin tehtäviin. He tekevät hammasteknikon töitä, kuten hitsaavat oikomislaitteita. Kaasupolttimen alla on paksu kivialusta, jonka päällä kaasupoltinta käytetään ja seinässä näkyy palanutta reikää, kyllä, liekittävät samalla vähän tapetteja. :D Sammutuspeitettä tai vastaavaa ei koko klinikalla ole näkynyt. Kaasupolttimen täyttöpullo on tuo keltainen hiuslakkapullon näköinen. Täyttäessään suuhygienisti varoitti minua huonolla englannilla, että ole hieman kauempana, kun voi tulla WUTUM vahingossa. Okei, selvä juttu! Haluan säästää hiukseni ja kasvoni.

Takana on lavuaari, jonka  päältä löytyy kipsimallien hiontalaite. Hammashoitaja valaa kipsimallit, hioo ne.

Huone toimii myös varastona, jossa säilytetään maskit, hanskat, kipsijauhe, alginaatti, ym materiaali. Kaikki siis samassa huoneessa, siivousmopit, puhtaat pyyhkeet, jäteastiat.. kätevää(kö)..  Täällä ei siis mistään välitetä :D

Palaillaan taas uusien hassuttelujen parissa! 

-Julia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti