tiistai 17. toukokuuta 2016

Viimeinen postaus lasten hammasklinikasta (Julian klinikka)


Nyt on viimeiset työpäivät käsillä, hammaslääkäri lähtee koulutukseen keskiviikkona Barselonaan ja klinikalle jäävät hammashoitaja ja suuhygienisti. Minulla loppuu työviikko keskiviikkoon, sillä kommunikointi on lähes mahdotonta muiden kahden kanssa klinikalla, koska he eivät puhu _sanaakaan_ englantia (google translator ollut tietty apuna kääntämässä espanjaksi). En kovinkaan luota sen tulkkaustaitoihin, kysyin kerran hoitajan työaikatauluista ja google translator käänsi kysymyksen espanjaksi ''Oletko sinä huora?''. :D Mutta tosiaan kaksi työpäivää enään jäljellä!! 

Torstaina meitä tulee moikkaamaan opettajamme Suomesta! Odotamme innolla että pääsemme puhumaan suomea hänen kanssaan ja saada joku tuttu tänne hetkeksi. Menemme hänen kanssaan Sinin klinikalle käymään ja sieltä luultavasti Porto Criston yksityiseen sairaalaan tutustumaan. 

Höpöttämisestä siihen pääpointtiin: tässä vielä kohokohdat klinikan toiminnasta ja hammashoitajan työnkuvaan kuuluvista asioista.



HIGHLIGHTS:

Hoitajan antaessa kavittia lääkärille, hän otti purkin likasilla hanskoilla laatikosta, otti likasin hanskoin karverin laatikosta, otti karverilla kavittia ja tarjosi hammaslääkärille. Hml ottisormin sen määrän mitä tarvitsi ja hoitaja laittoi ylijäämän kavittia takaisin purkkiin ja suoraan laatikkoon pyyhkimättä.

Joka kerta paikkauksen aikana hammashoitaja haistelee käytettyjä sticksejä, joissa on aineita, jotka ovat vaarallisia hengittää. Hän yrittää aina etsiä oikean  sticksin, johon hän on laittanut aiemmin sidosainetta ja oikean löytäessään hän kiepauttaa tikkuun purkin reunoille valunutta sidosainetta. Suomessa sticksit laietaan käytön jälkeen yleensä suoraan tiiviiseen purkkiin, josta höyrystyvä aine ei pääsen meidän hengitysteihin ja päivän päätteeksi vielä valokovetetaan, jotta aine ei ole enää haitallista. 

Röngteniä otettaessa potilas pitää kuvalevyä sormellaan suussa paikoillaan, kaikki muut joutuvat poistumaan huoneesta kuvan oton ajaksi. Raskaana olevat eivät saa altistua röngten säteille tällä klinikalla, seinässä on siitä erillinen kehstetty taulu varoitusteksteillä. STUK:in uusien tutkimusten mukaan röntgensäteestä saa olla 2m etäisyydellä ja raskaana olevilta saa ottaa pieniä röntgenkuvia. Eli huoneesta ei tarvitse välttämättä poistua kuvan oton ajaksi, eikä niin pieni säteilymäärä vahingoita vauvaa äidin mahassa. Hieman ollaan siinäkin jäljessä täällä.

Kerran tippui purublokki lattialle, jota hammashoitaja kaivoi laatikosta potilaalle. Sieltä hän sen noukki kiireessä ja iski suoraa pojan suuhun. Ei huuhdeltu tai desinfioitu. Suoraan lattialta, jossa tepastelemme likasine kenkinemme. Näitä olen nähnyt paljon tapahtuvan, toinen esimerkki on kun hoitaja toi alginaatin ja sekoitusvälineet huoneeseen. Alginaatin sekoituslasta tippui lattialle ja sieltä hän sen nosti ja alkoi sekoitella alginaattia. Alginaatti menee siis suuhun, hampaista otetaan sillä jäljennökset. Taas muutama bakteeri kuhisemassa lattialta potilaan suussa. 

Viimeisin ja mehukkain: Edelliseltä potilaalta puhdistettiin ultraäänellä hammaskiveä ja hammashoitaja oli kerännyt laitteen ja johdot omalle paikalleen, hieman sotkussa, hyllykköön. Ultrassa oli vielä kärki kiinni. Seuraava potilas oli n. 5-vuotias poika ja hammastarkastuksen jälkeen hän pääsi palkintolaatikolle, josta sai valikoida jonkun kivan lelun itselleen. Tämän laatikon yläpuolella sijaitsee ultra. Hoitaja riuhtaisi lelulaatikon auki pojalle ja ultran käsiosa kärkineen ja osa johdoista tippui lelulaatikoon. Poika otti ultran terävästä kärjestä kiinni ja heitti lattialle Onneksi poika ei satuttanut kättään! Lattialta hoitaja taas noukki likaisen ultran ja nosti sen takaisin telineeseen. Pyyhkimättä se jätettiin siihen loppupäiväksi, toivottavasti edes pyyki sen :D

Tähän lelulaatikkoon ultra tippui. No jotain hyvää tällä klinikalla kuitenkin on, että lapsille se on erittäin kiva paikka. Kivoja palkintoja, kaikille riittää ja iso valikoima....

.....lapset saavat valita leluista tai hammasharjapakkauksista itselleen miellyttävän. Tässä yksi pakkaus, jossa on hammasharja, tarroja ja tiimalasi, jossa hiekka valuu 2 minuutin ajan, eli suositeltavan ajan hampaidenpesuun. 
Värivaihtoehtoja kaikille!



Hammashoitajan työtehtävät ja työajat tällä klinikalla:

-imun pitämistä, valokovettamista, alginaatin teko, kipsivalu, välinehuolto, materiaalien riittävyys ym.(aika samoja asioita kuin Suomessa)
-ajanvaraus, se tapahtuu kirjallisesti ajanvarauskirjaan. Seuraavan päivän potilaille hh soittaa työpäivän lopussa tulevatko, vai eivätkö. Tällä tavalla toimii täkäläisten ''tekstarimuistutus'' :D 
-laskuttaa asiakkaat, käteismaksu heti paikanpäällä.
- hh palkka täällä on noin 1000e/kk, josta jää verojen jälkeen 800e käteen. 
-työajat vaihtelevat, talvisin iltapainotteista, sillä lapset pääsevät vasta koulun jälkeen. Kesäisin tehdään ainoastaan aamuisin, siilä iltapäivisin on liian kuuma työskennellä. Työpäivän pituus on n. 5h. 

 Koulussa hh eivät opettele artikulaattoriin kipsimallien asentamista, mutta työpaikaikalla parin harjottelun jälkeen sitä saa harrastaa. Hh haluaa auttaa hammaslääkäriä, mutta onko työtulos ihan kunnollista? Opettajamme täältä kertoi hoitajien tekevän osaamisalueensa ulkopuolella olevia asioita, joita he eivät saisi tehdä.

 Tässä tapahtuu osa välinehuollosta. Desinfiointilitkulaatikosta otetaan instrumentit, purublokit, imunkärjet ja mitä ikinä siellä onkaan niin laitetaan pyyhkeelle, taputellaan kuivaksi ja laitetaan laatikkoihin :) Ai että kuinka hygieenistä. Pyyhe laitetaan kuivumaan seinässä olevan käsipaperipidikkeen päälle. Pyyhe vaihdetaan kerran päivässä, jos sillonkaan.


Puudutusaineampullit ovat olevinaan puhtaassa laatikossa, mutta sielläkin lojuu ylimääräistä tavaraa. Säteilymittari ja pari röngtenlevypidikettä. Hammaslankaa käsitellään likasin hanskoin, tuossa on rulla hammaslankaa ja toiseen hammaslankapurkkiin katkaistaan lanka...:D Mikä logiikka! Ja kaikkea muuta, likaista.... Kaapit ovat ihan klähmäisiä ja tahraisia.

En halua kuitenkaan päättää postausta negatiivisiin tunnelmiin. Minulla on paljon kehuttavaa hammaslääkärin ja muun henkilökunnan toimintatavoista työssä lasten kanssa. He ovat loistavia ja kertakaikkiaan ihanan huomioonottavaisia. Olen kuullut vain muutaman lapsen koko kuukauden aikana itkevän! Kaikki toimenpiteet he selittävät kädestä pitäen mitä tapahtuu ja mitä juttuja käytetään. Lapset saavat kysellä ja ihmetellä. He saavat tunnustella ja katsoa kaikkia instrumentteja ja välineitä. Heille annetaan peili aina käteen ja lääkäri sanoo että saa katsoa mitä hän siellää suussa tekee. Puudutus on ainoa, jota hän ei anna katsoa traumojen varalta :) onhan se aika hurja lapsen silmään, iso ruisku ja pitkä neula. Puudutuskin tapahtuu niin sujuvasti ja nopeasti, ettei lapsi ehdi huomatakaan kun suu on jo puudutettu. Vaikka en ymmärräkkään espanjaa, hammaslääkärin ja hammashoitajan äänensävystään kuulee sanojen rauhoittavuuden ja tsemppaamisen. Täällä ollaan kaikkien kanssa kuin ystäviä ja aina hymyillään ja ollaan iloisia. Koko kuukauden aikana en huomannut minkäänlaista kireyttä tai huonotuulisuutta työntekijöissä. Aina he olivat juttelemassa ja kertomassa asioista minullekkin. 

Ciao!

-Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti