maanantai 9. toukokuuta 2016

Toimintaa A.Mesquidassa (Sinin klinikka)

Tänään menin poikkeuksellisesti aamuvuoroon sekä siestan jälkeen vielä illalla töihin, koska illalla suoritettiin kirurgiaa ja halusin sitä mennä katsomaan. Maanantai on viikosta ainoa päivä milloin toteutetaan kirurgiaa ja siihen erikoistunut lääkäri tulee toiselta klinikalta tekemään kaikki toimenpiteet.
Aamulla tehtiin pelkkiä perushoitoja, paikkausta ja jäljennöksien ottamista ja illalla oli pelkkää kirurgiaa. Tekniikat, toimenpiteet ja välineet/instrumentit ovat aikalailla samat kuin Suomessa ja toimenpiteitä on helppo seurata kun tietää mitä tapahtuu ja mitä tullaan tekemään. Materiaaleista suurin osa on samaa merkkiä mitä Suomessakin käytetään ja kaikissa pakkauksissa lukee myös englanniksi niiden käyttötarkoitus. Suurin eroavaisuus klinikalla on ehdottomasti aseptiikka! 

Klinikalla ei pestä käsiä eikä käytetä käsidesiä missään vaiheessa päivää. Samalla suu-,nenäsuojalla mennään 2-3 päivää ja samat hanskat on käytössä sekä välinehuollossa että potilastyössä ja niitä saatetaan vaihtaa muutaman kerran päivässä. Potilaiden välissä hanskat riisutaan ja käännetään vain takaisin oikein päin ja molempia, maskia ja hanskoja, säilytetään työtakin taskussa. Niin ja hoitopukukin pestään vain kerran viikossa.. 

Lääkärillä on tosiaan kaksi potilasta kerrallaan ja hän ravaa huoneesta toiseen samoilla hanskoilla ja maskilla. Välillä lääkäri saattaa käydä vastaanotossa puhumassa puhelimeen tai mennä omaan toimistoon istuskelemaan kesken potilaiden hoidon. Ja edelleen, aina samat hanskat kädessä.
Tänään näin kuitenkin ensimmäistä kertaa kun joku pesi käsiä klinikalla, mutta sekin tapahtui hanskat kädessä :D Hoitohuoneessa on parhaimmillaan 6 henkilöä, kun pomo tulee tarkistamaan työtuloksia kesken potilaan hoidon. Myös toinen hoitaja saattaa tulla huoneeseen katselemaan jos on tylsää ja pomon vaimo käy myös katsomassa miten muualta tulleet lääkärit tekevät työnsä. Kaikki ovet kun pidetään koko ajan auki niin kaikilla on vapaa pääsy huoneeseen.

Lääkäreillä ja hoitajilla on kaikilla sormukset ja suuret kellot ja korut käsissä, eikä niitä riisuta missään kohtaa päivää. 

"Aamusiivouksiin" kuuluu autoklaavin päälle laitto ja tietokoneiden avaus. Tasoja, imuja, välineitä tai mitään muutakaan ei missään välissä pyyhitä. Joskus hoitaja saattaa pyyhkiä hieman hoitotuolia ja kulmapäitä ja puustia, mutta muuta ei koko päivän aikana puhdisteta. Samat kulmapäät ovat käytössä koko päivän, ja jos toisesta hoitohuoneesta se puuttuu sillä hetkellä kuin tarvitsee ni lääkäri vain hakee käytetyn likaisen kulmapään toisesta hoitohuoneesta ja jatkaa hommia. Iltaisin niitä hiukan virutetaan ja suihkutetaan öljyt sisään, mutta sen kummoisempia pesuja niille ei tehdä. Iltaisin kyllä imuihin vedetään orotol-aineet niin kuin Suomessakin, se sentään menee ohjekirjojen mukaan.
Klinikalla käy maanantaisin ja torstaisin siivooja ja tuntuu, että hänen kontolleen onkin jätetty kaikkien tasojen ja pintojen puhdistus. Hoitajat niitä ei ainakaan ole puhdistaneet missään välissä täällä oloni aikana.

Olen monesti mainostanut kuinka puhtaasti Suomessa kaikki tehdään ja hoitajat ovat kyllä tietoisia aseptiikasta, mutta lääkäri haluaa hoitaa monta asiakasta päivässä ja tietenkin säästää kaikissa kuluissa, joten hänen käskyjä on vain noudatettava.
Yksikin lääkäri, joka tulee joka toinen viikko tekemään toimenpiteitä klinikalle, on työskennellyt Englannissa ja sanoi että siellä ollaan myös yhtä siisteyshulluja kuin Suomessa, mutta tällä klinikalla asialle ei voi mitään, pomo käskee miten asiat tehdään ja toiset tekee. 

Postauksesta varmaan puuttuu puolet asioista mitä ollaan täällä kauhisteltu, mutta niin siinä käy että asioihin tottuu ja turtuu, niin ei ne tunnukkaan enää niin oudoilta asioilta meille. Toivottavasti osaa sitten vielä Suomessa toimia hammashoidossa kunnon aseptiikalla :D 

Tänään myös hoitaja auttoi lääkäriä ja alkoi tutkimaan potilaan suuta peilin ja sondin avulla...Vähän on vielä sekavaa mitä hoitaja saa tehdä ja mitä ei, kun tosiaan "vaativissa" toimenpiteissä (joku suurempi kuin paikkaus) ei saa "kokematon" hoitaja avustaa ennen pomon lupaa, mutta hoitajat kuitenkin tekevät jonkin sortin suun tarkastuksia, heillä on omia potilaita joilta poistavat hammaskivet ultraäänilaitteella ja viime viikon oikomisessa hoitaja myös poisti itsenäisesti braketteja potilailta sekä kiinnitti retentiokaaria omatoimisesti...Ja klinikalla lääkäri sekoittaa itse alginaatit jäljennöksiä varten koska ilmeisesti se on sitten jo liian suuri vastuu hoitajille :D 

Koitan vielä kuvien avulla hieman paremmin selittää toimenpiteiden aseptiikasta!

Hoitotuolin tarjottimella pidetään koko päivän nuo samat poranterät. Siinä ne ovat pöllytymässä toisten bakteereista mitä lentää poratessa ja siitä lääkäri myös ottaa likaisin hanskoin uuden terän käyttöön. Vieressä oleva metallinen kuppi on likaisia poranteriä varten ja päivän päätteeksi terät laitetaan pesuun kiposta mutta kippo ilman pyyhintää vain takaisin laatikoihin. (Eli suomenkielellä, mitkään noista teristä ei ole oikeasti puhtaita kun koko päivän on tuossa esillä ja kaikkien bakteerit lentää niihin, itse en haluaisi omaan suuhun tuollaista poranterää enää). 

Sama paikkaustarjotin on esillä koko päivän ja samat instrumentit ja muovikapselit ovat käytössä kaikilla potilailla. Välineitä ei pyyhitä missään välissä päivää eikä ne käy välinehuollossakaan, eli esim. muoviaine (tuo pieni kapseli) käy toisten suussa ja koskettaa hampaita ulkoa ja sisältä ja sitä ei pyyhitä ollenkaan, ja käytetään aina vain uudestaan. Päivän päätteeksi tarjotinta, instrumentteja ja välineitä ei pestä eikä pyyhitä, laitetaan vain tuollaisenaan takaisin laatikkoon. Etsausaine (sinivalkoinen ruiskutuubi) käy myös kaikkien hampaissa ja sitä ei koskaan desinfioida...

 Huoneessa on pieni muki jossa on jonkin sortin desinfiointiainetta, ja siellä vain dipataan esim. täppäimet, purentapaperinpidikkeet, laastaimet yms. jotka löytyvät paikkaustarjottimelta. Muuta pesua instrumentit eivät koskaan saa.

Kuvaa hoitohuoneesta. Perustarjotin ja paikkaustarjotin sijaitsevat pöydällä koko ajan, mitään ei pidetä laatikoissa suojissa. (Eli niihinkin lentää kaikkien bakteerit suusta porauksen aikana ja ne vain käytetään uudestaan). Ja jos laatikoista joutuu jotain ylimääräistä ottamaan, tapahtuu se likaisin hanskoin. Täällä ei atuloita käytetä vaan suoraan kädet laatikoihin ja koluamaan kaikki välineet. 

 Kirurgisessa toimenpiteessä sentään seurattiin aseptiikkaa ja kaikki tapahtui steriilisti..

..no melkein kaikki. Tässä on implantin laittoa varten jotain poria josta lääkäri verisin hanskoin hiplasi kaikkia ja otti aina uusia teriä. Ja käytön jälkeen laittoi takaisin tähän astiaan paikalleen! Toimenpiteen jälkeen hoitaja otti ne terät joita oltiin käytetty ja heitti vain ne pesuun. (vaikka tuossa vaiheessa jokainen noista teristä oli likainen tuota alustaa myöten). Muut terät odottavat siinä telineessä seuraavaa käyttökertaa ilman pesua. 

Kirurgisen pöydän tekoa ja tuttuja instrumentteja. Kun hoitaja oli nämä kumonnut pöydälle, puki hän steriilit hanskat käteen. 

Steriilein hanskoin hoitaja järjesteli pöydän lääkärin mieltymysten mukaiseen järjestykseen.

Hoitohuoneen seinässä laite josta tulee yksi pieni desinfioitu paperipalanen jolla suoritetaan välipyyhinnät, eli hoitotuolin pyyhintä :D 

Kirurgisen toimenpiteen jälkeen huoneessa tehtiin edes jonkinlaiset välipyyhinnät, ei niin tarkat kuin Suomessa mutta tehtiin kuitenkin ja jopa imuihin vedettiin vettä. Työpaikalla ollaankin sanottu, että kirurgian he hoitavat kunnolla, mutta muissa toimenpiteissä aseptiikka ei ole niin tärkeää...

Olen saanut sen vaikutelman että "aseptiikallaan" työntekijät haluavat vain suojella itseään lialta, mutta potilaan turvallisuudella ei ole väliä eikä bakteereiden leviämisellä potilaan suusta toisen suuhun ja pahimmassa tapauksessa verenkiertoon. Täällä ei myöskään mietitä mitään tautien leviämisen mahdollisuuksia, kunhan vain työntekijät itse ovat suojassa ulkoiselta lialta :D 

Välinehuolto kyllä toimii klinikalla, mutta siellä pestään pääsääntöisesti peilit, sondit ja atulat. Ja totta kai muitakin instrumentteja uitetaan ultraäänipuhdistuslaitteessa (hoitolassa ei siis ole pesukonetta, kaikki menee suoraan ultraan) ja autoklaavit on käytössä..Mutta jos toimenpiteen aikana tarvitaan muita välineitä, jotka ensin kaivetaan likaisin hanskoin laatikoista, ne vain dipataan huoneessa olevaan desinfiointimukiin ja laitetaan takaisin laatikkoon. Joskus myös ilman dippausta desinfiointimukissa..

Palataan taas kun tulee hämmennyskiintiö täyteen ja pakko tulla kertomaan mitä täällä oikein tehdään :D -Sini 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti