keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Suuhygienistin huoneessa! (Julian klinikka)









Hammasvälien puhdistusvälineitä ovat nämä tässä. Näitä kuitenkaan suuhyienisti ei suosittele hammasvälien puhdistukseen, vaan lapsipotilaille, joilla on raudat, kiinteät sellaiset ym., niiden puhdistamiseen nämä ovat tarkoitettu tässä huoneessa. Heillä ei kuulemma muita ole, ei superflossia, koska se on epäkäytännöllistä jne..  

Redaldentin Tooth mousse ja MI paste ovat tuttuja, joita kääytetään Suomessakin. Fluorihammastahnaa löytyy myös.

Yllätyksekseni heillä on xylitol-purukumia, tai siis nämä seitsemän kappaletta näytteinä. Xylitolia ei myydä Mallorcalla saati sitten Espanjassa, sitä joudutaan tilaamaan internetistä. Tätä merkkiä yksi 30kpl purkan purkki maksaa yli 4e. Klinikalle ei ole raaskittu tilata tämän enempää. Täällä xylitolista ei tiedetä mitään, kaupoissa ei myydä, eikä apteekeistakaan löydy. Siita on vasta tiedetty noin vuoden verran täällä (ja vain siis jotkut alan ihmiset ovat tietoisia). Vein klinikalle oman Cloetta jenkki xylitol-pastillipurkin ja hammaslääkäri innostui heti kaikista tuotteista, joita Suomessa on lapsille.

Suuhygienistin huone ja suuhygienisti itse! :) En ole seurannut vielä kunnolla hänen työtään, ensiviikolla siitä enemmän! Sama hygieniataso jatkuu täälläkin, kuin hammaslääkärin huoneessa.

Täällä huoneessa sijaitsee osa välinehuoltoa, pussituslaite sijaitsee työtason perällä tuo valko-vaaleansininen rulla ja teline. Pussitettavat tavarat sen alapuolella olevassa laatikossa joko irtonaisina odottamassa pussitusta tai pussitetut odottamassa autoklaaviin mennmistä. Nämä instrumentit ovat siis peili ja sondi pääosi. Suomessa peiliä EIKÄ sondia ikinä pussiteta, ellei ole steriilistä toimenpiteestä kyse, kuten juurihoito. Seuraavaksi pussituskoneen vieressä on läjä potilaskirjoja, kaikki ovat myös täällä kirjallisena mapeissa arkistoituina kaapeissa röntgenkuvia myöten. Sitten on roinalaatikoita, joissa on kipsimalleja, kuulakärkikyniä, teippirullia, ym.  Telineessä on liuta oikomispihtejä. Lilassa muovimukissa on imuja, jotka lillutetaan desinfiointiaineessa tuossa hanan vasemmalla puolella olevassa muovilaatikossa. Suomessa imut ovat potilaskohtaisia ja käytetyt heitetään roskiin ja AINA otetaan uusi puhdas seuraavalle potilaalle. Hanan oikealla puolella on kuuluisa desinfiointiliinapurkki, josta otetaan yksi 10x10 cm liina ja pyyhitään silla haikki pinnat. Tyylillä yksi pyyhkäisy tosta ja vähän tästä :) Suuhygienistillä on sentään itsensä suojana silmälaseihin asennettu muovivisiiri. Peukkua sille. 

Tässä on hammashoitajan taideteos: kipsimallien asentaminen artikulaattoriin. Heh! ihan hyvä yritys.. Hammashoitaja siis auttaa hammaslääkäriä ja tekee tämän hänen puolestaan. Tätäkään he eivät opettele koulussa (kuten monet muut toimenpiteet), vaan työpaikkakohtaisesti ''saavat'' opetella. 

Suuhygienistin työnkuvaan kuuluu kaikkea mielenkiintoista, joihin uppoudun ensiviikon torstaina paremmin. Saamani kuvan mukaan suuygienisti saa tehdä oikomishoitoa, eli asentaa oikomislaitteita, kuten braketteja, retentiolankoja, jne.. tietysti hammaskiven poistoa ja kaikkea muuta. Ja nämä kaikki VAIN 2-vuoden koulutuksen jälkeen :O Paljon vielä näkemättä ja ihmettelemistä riittää.

Elintarvikekaupoissa on valtava määrä suunhoitoon eri tuotteita, hammastahnoja, harjoja, suuvesiä ym. Listerine, Sensodyne, Colgate, OralB, jne.. Tämä kuva on otettu Manacorin keskustasta erikoisliikkeestä, josta löytyy merkki hajuvesistä merkki pesuaineisiin, siis vähän parempaa tavaraa.

Nämä ovat paikallisen ruokakaupan tarjonta, 1,50e suuvesiä, 1e hammastahnoja ja harjoja. Ei niin laadukasta, hinnoistakin näkee. Listerine-suuvesi on laitettu alimmalle hyllylle reunimmaksi ja samaten paremmat hammastahnat ovat alimmalla hyllyllä toisessa laidassa. Halvin siis myy ja sen näkee ihmisten hampaista.


Pari klinikkapostausta vielä meiltä molemmilta ja sitten loppu! Kirjoitamme väliin muutakin ettei ihan puuduta lukea! 

-Julia 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti