maanantai 9. toukokuuta 2016

Hammashoitajaopintoja

Kerkesimme viime viikon "lomailujen" välissä myös käymään uudestaan paikallisessa koulussa, tällä kertaa tutustumassa hammashoito opintoihin. Manacorissa aloittaa joka vuosi kaksi lähihoitajaryhmää ja olimme nyt eri luokan kanssa kuin viime kerralla. Molemmilla luokilla opinnot ovat kuitenkin samassa vaiheessa, kestäähän koulu vain sen vuoden verran. 

Tunnilla opiskeltiin tällä kertaa tunnistamaan lentula, avaaja- ja laajentajaneulat sekä tutkittiin muita juurihoidossa käytettäviä instrumenttejä. Opettaja tenttasi oppilailta "mikä tämä on"- tyylillä neuloja ja osa oppilaista oli ihan pihalla, ihan kuin ei olisi ikinä ollut nähnytkään kyseisiä neuloja. Hassua ajatella, että he opiskelivat nyt vasta ensimmäistä kertaa juurihoidossa käytettäviä neuloja ja muita instrumenttejä, kun he tosiaan valmistuvat alle 2kk kuluttua ja sitten pitäisi olla valmis työskentelemään klinikoilla tai sairaaloissa..

Opiskelu oli muutenkin lähinnä pelkkien instrumenttien ja välineiden opettelua, itse toimenpidettä ei käyty läpi eikä hoitajan tehtäviä toimenpiteen aikana. Koulussa ei kylläkään ole hammaslääkärituolia, joten ei ole paikkaa missä harjoitella käyttänön harjotteita. Kaikki opiskelu tapahtuu normaalissa luokkahuoneessa vähäisten instrumenttien ja materiaalien kanssa. 

Minun, Sinin, työpaikalla on hoitaja joka on valmistunut 6kk sitten eikä saa vieläkään avustaa lääkäriä esim. kirurgisessa toimenpiteessä, eli ojentaa instrumentteja ja pitää imua potilaan suussa, mutta saa kyllä tehdä suuhygienistin töitä ja poistaa ultraäänellä hammaskiveä potilailta?! Hoitaja kertoi, että hän seuraa sivusta ja tarkkailee kirurgisissa toimenpiteissä, ja kun työpaikan pomo sanoo, että hän saa avustaa, niin sitten vasta pääsee hoitajan hommiin. Tiedä sitten kauan joutuu seuraamaan sivusta, kuitenkin puoli vuotta jo katsellut ja joka viikko klinikalla toteutetaan kirurgiaa..
Eli kaipa täällä on normaalia, että koulussa opetellaan vain työssä käytettävät instrumentit ja välineet kun taas toimenpiteet ja oman työnkuvan oppii vasta työpaikallaan. 

Moodle koulussa oli käytössä, edes jotain samaa kuin kotosuomessa :D

 Koulun kaikki välineet hammashoidon opetukseen. Joka laatikossa oli eri toimenpidettä varten varatut instrumentit ja materiaalit. Ei siis paljoa ole mistä opetella kun meillä Turussa on yksi kaappi täynnä yhden toimenpiteen tarvikkeita :D

Oppilaat tunnilla

Kävimme perjantaina myös opettajamme/tutorimme Catalinan kanssa lounaalla. Hän halusi meidän maistavan paikallista herkkua, Pa Amb Oli:a eli jotain leipää missä on öljyä ja tomaattimurskaa sekä päälle ladottu ihan mitä mielii tekee. Joka ravintolassa listat on täynnä näitä, mutta ei se kuiva leipä meille oikein maistu. 

-Simppa ja Jumppa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti