torstai 19. toukokuuta 2016

Vinkkejä tuleville matkaajille


Itse lähdimme täysin ummikkoina vaihtoomme, emme olleet edes kuulleet mistään Baleaareista eikä ollut käsitystäkään mistä maasta on kyse. Netistä nopeasti lukien saimme hieman tietoa ja paikalliset ja työkaverit ovat antaneet hyviä ajanvietto vinkkejä, mutta me päätimme nyt tehdä tuleville vaihtoon lähtiöille postauksen mitä täällä kannattaa tehdä ja missä kannattaa käydä. Emme tietysti ole koko saarta kolunneet mutta kerromme ainakin missä itse olemme käyneet ja omasta mielestä hyvät asiat jotka tulisi tietää :)

Ensin hieman käytännön vinkkejä:

Ensimmäisestä päivästä asti työkaverit tekivät hyvin selväksi, että tarvitsemme auton :D Saarella ei ole parhaimmat julkisen liikenteen yhteydet ainakaan saaren "reunoille", joissa on paljon nähtävää.
Asuinpaikastamme Manacorista lähtee kyllä Palmaan tunnin välein juna ja siellä on hyvät bussit joilla pääsee Palman alueella hyvin liikkumaan, mutta Palman ulkopuolelle matkustaessa on helpointa kulkea autolla.

Siispä vuokraa auto! Autovuokraamoita löytyy esim. Palman lentokentältä sekä keskustasta pilvinpimein. Kannattaa vertailla hieman hintoja ja kyllä se liikkeen ulkoasukin kertoo jonkin verran..Halpoja 15e/vrk vuokraamoita löytyy useita mutta niihin ei yleensä kuulu auton vakuutus ja he helposti huijaavat välistä, väittäen auton palautuksen jälkeen että autossa on vikaa tai naarmuja. Ja ilman vakuutusta niistä joutuu maksamaan maltaita. Kannattaa siis hieman panostaa ja ehkä maksaa enemmän, kunhan vaan vuokraus kattaa kaikki kulut eikä tule yllätyksiä jälkikäteen. Itse vuokrasimme auton 5 päiväksi OKcarsilta Palman keskustasta/sataman lieppeiltä. Vuokraus maksoi 178e ja auto piti palauttaa tankki täynnä. Vuokran hintaan kuului vakuutus ja koska olemme molemmat alle 25 vuotiaita, jouduimme maksamaan muutaman euron ylimääräistä. Vuokraus onnistui todella hyvin vaikkei kummallakaan ole luottokorttia ja joka paikassa lukee että luottokortti vaaditaan, mutta kun menee suoraan liikkeeseen ja antaa ajokortin ja passin niin vuokraus onnistuu. Autoa palauttaessa myyjä tarkisti auton läpikotoisin ja sanoi, että kaikki on kunnossa koska vakuutus kattaa kaiken. (eli mukamas oli tullut lommoa tai naarmua :D), että kannattaa oikeasti huolehtia siitä vakuutuksesta! Mallorcalla on kyllä ahtaat kadut, hullu liikenne, PALJON kilpapyöräilijöitä autoteillä, todella mutkikkaat tiet ainakin nähtävyyspaikoille ja isot ruuhkat ja huonot/pienet tienviitat, joten kuskin täytyy olla hyvä ja varma ajotaidoistaan.



Jos kuitenkin liikut vain Palman lähialueella, pääset hyvin junalla kulkemaan. Placa de Espanya on Palman keskustassa oleva aukio, josta löytyy maanalainen juna-, ja bussiasema josta on hyvät yhteydet esim. Manacoriin. Juna lähtee tunnin välein ja kulkee aina samaa reittiä, joten eksymään ei pääse. Asemalla on automaatit josta ostetaan liput, joko kertakäyttö, meno-paluu tai ladataan kausikorttia. Näytölle saa englanniksi ohjeet ja niitä on helppo seurata, käteis- ja korttimaksut käyvät koneeseen. (Jos kuitenkin on ongelmia minkään asian suhteen niin paikalliset huomaavat sen ja juokevat apuun ennen kuin itse pyydät edes apua :D) Lippu tulee säilyttää päätepysäkille asti, koska joka pysäkillä on portit joista ei pääse läpi ellei lue lipun viivakoodia siihen. Ja joka pysäkillä on myös vartijat aina katsomassa ihmisten kulkua. (Pari kertaa joku yrittänyt livahtaa toisen siivellä portista läpi ja heti joutunut puhutteluun vartijoiden kanssa).
Junat ovat siistejä ja mukavia matkustaa.


Bussitkin kulkevat Mallorcalla, mutta niitä emme ole pahemmin käyttäneet paitsi Palman sisällä ja siellä ne liikkuu hyvin, mutta Manacorista busseja kulkee joka suuntaan todella vähän ja harvoin. (Huomaa taas auton hyöty). Joten niistä ei nyt neuvoja osata kertoa, paitsi sen että ne on aina aivan täyteen ahdattuja ja maksuksi kelpaa vain käteinen. (Palmassa suurin seteli oli 10e minkä kuski otti vastaan).



Hanki kartta! Se on välttämätön. Vaikka kuinka saisi hyviä vinkkejä paikallisilta ja turisti-infosta, niin et tiedä yhtään missä ne tekemiset/näkemiset on ellei joku niitä sinulle karttaan merkitse. Itsellä on Mallorca kirja hankittu ennen reissua ja kartta siinä on täynnä merkkejä ja tekstejä, jotta tietää edes minne sitä suunnittelee menevänsä.
Hyviä karttoja ja esitteitä eri kohteisiin löytyy esim. turisti-infosta ja juna-asemilta


Mallorcalla käytetään euroja ja kortilla on turvallista maksaa. Varaa kuitenkin matkalle käteistä, koska muutamat kahvilat on tullut koluttua missä ei käy ollenkaan korttimaksu eikä heillä ole edes korttikonetta. (Asia siis tullut ilmi vasta pullien mussuttamisen jälkeen ja siinä onkin sitten ihmettelemistä..) Ja jotkut kaupat ja kahvilat eivät hyväksy alle 5e maksuja kortilta ja siitäkin on koitunut vaivaa...Kortilla maksaessa kyllä säästyy hyvin tippien antamiselta, heh.



Ilmasto Mallorcalla on kostea ja tuulinen. Kesäisin on kuulemma tukalaa olla kuumuuden takia, mutta tähänkin aikaan vuodesta takkia on tarvittu enemmän kuin olisimme toivoneet. Varjossa on vielä kylmää, mutta auringossa tarkenee pienillä vaatteilla. Manacor sijaitsee saaren sisällä eikä rantaa ole lähettyvillä, mutta silti täällä on todella tuulista ja iltaisin ei pärjäisi ilman lämpimiä vaatteita. Kesäisin tietysti on eri juttu, toivottavasti joku pääsee tänne vaihtoon heti koulun alettua elokuussa ;)


Meillekkin sanottiin, että olisi kohteliasta opetella perussanastoa espanjaksi ja onhan se mukavaa kun pystyy sanomaan hyvät huomenet ja kyselemään kuulumisia heidän kielellään. Ota kuitenkin huomioon, että Mallorcan saarella ja muilla Baleaarien saarilla (Ibiza ja Menorca) he puhuvat "omaa espanjaa", eli katalaania. Paikalliset sanovat, että manner-espanjassa paikalliset eivät ymmärrä heitä, sen verran kielet eroavat toisistaan vaikka Espanjaa nämä saaretkin ovat. 

Sitten hieman tekemistä:

Patikointi: Saarella on suuri ja pitkä Tramuntana-vuoristo, joka kohoaa saaren luoteisrannan suuntaisesti. Vuoriston reunoilla sijaitsee monet kaupungit joista voi aloittaa patikoinnin eri pituisille reiteille. Reitit ovat hyvin opastettuja ja alussa on taulu jossa lukee kuinka kauan kukin reitti kestää kävellä ja siinä näkee myös mitkä reitit kohoavat ylös vuorille ja mitkä ovat enemmän maantasossa meneviä. Helppo siis valita oman tason mukaan reitti mitä kulkea. Ota kuitenkin huomioon, että suurinosa poluista on jyrkkää ylämäkeä vuorelle, joten kuumimpana päivänä sinne ei ehkä kannata mennä. Eikä ainakaan ilman montaa litraa vettä. Itse lähdimme Sollerin kaupungista vaellukselle ja aikaa vaellukseen kului n. 7h (9,7km reitti).


Rannat: Helposti kaikki turistit jäävät Palmaan ja tyytyvät sen tarjoamaan keskustassa sijaitsevaan rantaan (Platja de Palma). Ranta siellä ei ole kaunis eikä suuri, vaan likainen ja roskia sekä levää täynnä (Julia näki siellä myös suuren kuolleen rotan). Kunnon rantoja kannattaa siis lähteä hieman kauempaa hakemaan (ja taas sillä autolla...). Esim. Alcudiassa, Porto Cristossa, Cala Millorissa ja Cales de Mallorcalla sijaitsevat kauniin valkoiset rannat täysin kirkkaan veden kanssa. Rantaviivat ovat osassa paikkoja pitkiä ja kulkevat kaupungista toiseen. Rantaa pisin menee myös polut joita pisin voi kävellä kaupunkien välillä ja ihastella merimaisemia mitä kauniimmissa maisemissa. Rannat ovat myös suojaisia eikä siellä maatessa tuuli ikinä tarttunut meihin vaikka päivä muuten olisi ollut tuulinen. Eli rohkeasti vain Palmasta ja Tramuntana-vuoristosta pois päin saaren reunoille tutkimaan kauniita rantoja :) 


Vesiurheilu: Varmaan jokaisella turistirannalla on tarjontaa vesiurheiluun suppailusta vesijetin vuokraukseen. Jotkin rannat ovat monta kilometriä pitkiä joten vesiurheilupaikkoja saa hetken silmäillä ja etsiä ja yleensä niiden vuokrausta/lippujen myyntiä tehdään pienestä kopista rannalla joka ei välttämättä iske silmään ihmismassassa. Paras aika vesiurheiluun on aamupäivällä, ja useat pisteet menevätkin kiinni noin neljän aikaan päivällä. Vesiurheilua varten kannattaa taas suunnata Palman rannoilta pois kauniimpiin vesiin.


Tippukiviluolat: Upeat luolat sijaitsevat Porto Cristossa ja sinnekkin on helpointa mennä autolla. (Jos kuitenkin majoitut Palmaan etkä autoa vuokraa, ota juna Manacoriin ja sieltä juna-aseman ulkopuolelta autotien vierestä linja-auto Porto Cristoon tai suoraan Coves del Draciin). Suuret luolat sijaitsevat Porto Criston keskustan vieressä Coves del Drac nimisessä paikassa. Pienet luolat olivat hieman ennen Porto Cristoa, mutta niissä emme käyneet. Coves del Draciin sisäänpääsymaksu oli 15e ja luoliin oli tunnin välein sisäänpääsy. Luolan kiertämisessä myös kesti se 1h-1,5h. Luolissa on upeat maanalaiset järvet ja siellä soitetaan myös livemusiikkia veneistä. Luolat menevät n. 24 metriä maan alapuolelle. 


Vene-ajelut: Joka turistikaupungista jossa on meri ja satama vieressä, lähtee vesibusseja eri pituisille matkoille saaren rantaviivaa pitkin ja näkymät ovat upeita. Useimmissa veneissä on lasipohja josta näkee selkeästi pohjaan saakka sekä veneet pysähtyvät joissain kohtia ja ihmiset saavat käydä uimassa. Meidän veneretki lähti Porto Cristosta ja maksoi 22e. Veneiden kyydistä saa myös jäädä pois toisiin kaupunkeihin ja myöhemmin päivällä palata veneen kyydissä lähtöpaikkaan. Veneet lähtevät yleensä aamuisin ja aamupäivisin ja kuljetusfirmoja on useita, kannattaa siis kysellä mieluisia reittejä ja hintoja eri tarjoajilta. 


Vesipuistot: Mallorcalla on ainakin kaksi hyvää vesipuistoa joita työkaverit ovat kehuneet. Itse emme niissä käyneet vaikka Sinillä kova hinku sinne olikin, koska vesi ei ole lämmitettyä ja tähän aikaan vuodesta, kun puistot aukesivat vasta toukokuussa, vesi on todella kylmää. Aqualand, joka on myös suurin vesipuisto täällä, sijaitsee Palmassa ja Western Park sijaitsee Magalufissa. Molemmilla on selkeät nettisivut joista löytyy hinnat ja ohjeet kuinka päästä perille. 

Palma Aquarium: Merenelävien ystäville suosittelemma tätä todella suurta akvaariota/vesieläintarhaa joka sijaitsee Palmassa. Emme vielä ole siellä käyneet mutta ehkä nyt viimeisen viikonlopun aikana siellä voisi mennä kuluttamaan yhden päivän. Aikuisen lippu maksaa 24e joka on kohtuuhintainen siihen nähden, että akvaario on todella suuri ja siellä saa kulumaan useamman tunnin. Jos olet onnekas ja olet suorittanut sukelluskortin, pääset vesieläintarhassa myös sukeltamaan haiden kanssa! Näiltäkin löytyy erittäin hyvät nettisivut englanniksi josta kannattaa lukea tietoja. 

Kirkot: Tällä saarella varmaan jokaisessa kaupungissa ja kylässä on toinen toistaan suurempia kirkkoja ja katetraaleja, jotka ovat näkemisen arvoisia. Paikalliset ovat uskonnollisia ja he käyvät usein kirkoissa hienosti pukeutuneena. Kirkkojen ulko-ovissa onkin laput monella eri kielellä, että kirkko on pyhä paikka jossa tulee olla hiljaa ja asiallisesti pukeutunut.


Shoppailu: Parhaat ostospaikat löytyvät varmastikin Palmasta ja siellä onkin pitkät ja moneen suuntaan levittäytyneet ostoskadut joista löytyy kalliita merkkiliikkeitä sekä edullisempia vaateliikkeitä, kuten Guess, Bull&bear, Bershka, C&A, New Yorker, Foot Locker ja monia monia muita. Parhaat kadut sijaitsevat Sindicat nimisessä kaupunginosassa joka on aivan Placa de Espanyan (juna-asema, keskusta) läheisyydessä. Kaduilla on myös paljon pieniä feikki-liikkeitä, joista saa halvalla feikkejä merkkilaukkuja tai -kenkiä. Hintataso on alhaisempi kuin Suomessa jos shoppailee eri liikkeissä mitä Suomesta löytyy. Tietysti kaikissa Zara ja Mango yms. liikkeissä on samat hinnat kuin kotonakin. Palman keskustan ulkopuolelta löytyy myös suuri ostoskeskus PortoPi joka kattaa todella monet hyvät vaateliikkeet. PortoPihin pääsee helposti Placa de Espanyan edestä linja-autolla numero 3 ja auto menee suoraan ostoskeskuksen eteen. Matka maksaa 1,50e. 
Jos on merkkivaateiden perään, mutta toivoo hieman halvempaa hintatasoa, kannattaa suunnata Festival Parkkiin, josta löytyy suuri outlet myymälä merkkiliikkeille. Sinne pääsee helposti junalla Palmasta. Juna joka kulkee Palmasta Manacoriin, menee aina Festival Parkin kautta. 


Markkinat: Kuukauden aikana varmaan jokaisena viikonloppuna oli suuret markkinat eri kaupungeissa. Yksissä kävimme ja oli kyllä käymisen arvoiset, eli kannattaa kysellä paikallisilta, turisti-infoista tai työkavereilta missä minäkin viikonloppuna tapahtuu. Markkinoille kannattaa varata aikaa ja ne jatkuvat yleensä koko viikonlopun aamusta myöhään yöhön. Niin kuin useimmissa paikoissakin, näissäkin maksuksi käy vain käteinen. Mallorcan saaren ajaa päästä päähän alle kahdessa tunnissa, joten vaikka markkinat ovatkin aina eri kaupungeissa, niin niihin ei loppujen lopuksi pitkä matka ole autolla. Viikon kuluttua Manacorissa on vuorostaan suuret markkinat, mutta niitä emme nyt pääse näkemään, koska kotiinlähtö häämöttää.




Siinä muutamia vinkkejä joilla tulevat matkustajat toivottavasti pääsevät hyvään alkuun täällä ihanalla Espanjan saarella :)

Huomenna onkin viimeinen työpäivä jonka jälkeen suuntaamme heti Palmaan pariksi yöksi hotelliin ja sunnuntaina sitten onkin lähtö kotiin! Eli seuraavaa postausta tulee sitten varmaan Suomen puolelta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti