torstai 12. toukokuuta 2016

Oikomishoitoa



Kerron vielä viimeiseksi klinikkani oikomishoidosta, sitten riittää klinikkapostaukset. Eihän näitä ymmärrä kuin suunterveysalan opiskelijat ja työntekijät :D Toivottavasti jatkossakin hammashoitajia lähetetään tänne harjoitteluun niin saavat jotain osviittaa tästä blogista.


Torstaisin klinikalle tulee taas eri lääkäri toiselta klinikalta toteuttamaan oikomista. Toimipisteen oma hammaslääkäri, eli klinikan omistaja ja kaikkien pomo, ei siis tee muuta kuin paikkauksia ja muita pieniä perushoitoja. Kaikki muut toimenpiteet tulevat suorittamaan eri klinikoiden hammaslääkärit viikon eri päivinä, ja kaikkia toimenpiteitä tehdään vain kerran viikossa.

Oikealla opettajamme Catalina, vieressä hammashoitaja, takana klinikan omistaja, hänen vaimonsa ja klinikan suuhygienisti vaaleanpunaisessa asussa ja vasemmalla toinen hammashoitaja


Täällä näkee hammasrautoja paljon aikuisillakin, koska kaikki klinkat ovat yksityisiä eivätkä ne lähettele hoitokutsuja lapsille, vaan jokaisen potilaan pitää itse hakeutua hoitoon kun haluavat tai sitten kun siihen on varaa. Kiinteät kojeet klinikallani maksavat n. 3000e ja yleensä niitä käytetään muutamia vuosia. Tuo summa on paikallisille paljon (varsinkin kun hoito pitää maksaa heti tiskillä, laskuja ei kotiin lähetellä), koska olemme udelleet palkkoja ja hoitaja klinikallani saa noin 1000e/kk. Hän kyllä kertoi että palkka nousee mitä kauemmin hän on töissä, mutta yli 1500e se ei kuitenkaan nouse. Lääkärit ovat olleet vaitonaisempia eivätkä ole halunneet kertoa palkkaansa, mutta opettajaltamme kysyessämme, hän veikkasi hammaslääkärin palkaksi n. 2500-3000e/kk. Tiedä sitten mitkä oikeat summat ovat. 

Tänään jokaisella oikomishoidon potilaalla oli braketteja irronnut hampaista ja se onkin tavanomaista, että he käyvät muutaman kuukauden välein liimauttamassa ne takaisin hampaisiin. Työntekijöiden mukaan brakettien irtoaminen johtuu potilaiden huonosta suuhygieniasta ja paikallisesta kovasta leivästä, eikä suinkaan siitä miten he itse ne braketit sinne suuhun asentavat. 
Suomessa en ole törmännyt kertaakaan tapaukseen, että braketit olisivat irronneet. Kyllä ne siellä suussa pysyvät sen 2 vuoden ajan mitä rautoja pidetään, kun ne kerralla asennetaan kunnolla. 

Täällä ei kyllä anneta minkäänlaisia koti-ohjeita ja ihmisten hampaista kyllä huomaa ettei ole tietoakaan miten suuta tulisi hoitoo. Ehkä klinikat voisivat alkaa panostamaan hieman enemmän valistustyöhön..


 Oikomisessa käytettäviä välineitä. Lääkäri toi pihdit itse omalta klinikaltaan. Pihdit olivat samoja mihin Suomessakin on törmännyt.

 Pihtejä olivat ne yhdet kappaleet ja joka potilaan välillä ne uitettiin jonkinsortin alkoholissa. Ei pyyhintöjä eikä pesuja. Päivän päätteeksi lääkäri pakkasi pihdit mukaan ja lähti takaisin omalle toimipisteelleen, toivottavasti siellä edes pesee ne kunnolla.

 Hiekkapuhalluslaite. Ironneet braketit hiekkapuhallettiin jonka jälkeen niistä raaputettiin vanha muoviaine pois, jotta ne voitiin uudestaan laittaa hampaisiin. Potilaan hampaita ei myöskään pestä hohkakivellä ennen brakettien laittoa, vaan potilaalle annetaan huono kertakäyttöhammasharja ja käsketään vessaan itse pesemään hampaat. Lääkärit sitten luottavat että hampaat ovat siitä puhtaat ja laittavat braketit uudestaan kiinni.

Tämän alustan kanssa lääkäri mittaili kaarilankoja. Ei tietoa miten siitä mitäkin katsotaan.

 Työpäivä meni kutakuinkin niin, että hammashoitaja poisti kaarilangan ja hampaista irronneet braketit, sitten potilas meni pesemään hampaat jonka aikana hoitaja hiekkapuhalsi vanhat braketit. Lääkäri tuli ja laittoi irronneet braketit takaisin hampaisiin ja sovitteli kaarilankoja, kun sovitus oli valmis, lähti lääkäri toiseen huoneeseen liimaamaan toisen potilaan braketteja ja hammashoitaja jäi asentamaan kaarilankaa toisen potilaan suuhun. Monesti uusia braketteja tai ne samat mitkä juuri liimattiin takaisin suuhun, irtosi kaarilangan asennuksen yhteydessä. 
Suomessa hammashoitoja ei saa tehdä oikomista ollenkaan paitsi avustaa lääkäriä, ellei ole erikseen käynyt siihen tarkoitettuja kursseja. Sanoin asiasta myös klinikallani ja he kertoivat, että sama pätee Espanjassa, mutta tällä klinikalla asiat hoidetaan näin.
Missään kohtaa en muuten nähnyt, että lääkäri mittailisi mihin kohtaan liimaa braketit, lättäsi vain hampaaseen vaikka se pitäisi olla aika tarkkaa puuhaa missä asennossa ja mihin kohtaan sen siihen hampaaseen laittaa...Hoitaja myös tosiaan asentaa retentiokaaria niin kuin edellisessä postauksessa kerroin. Suomessa hoitajalla ei ole asiaakaan potilaan suuhun ilman koulutuksia :D

Oikomisessakin kaikki välineet pidetään pöydillä, niin kuin kaikissa muissakin toimenpiteissä.

Hoitaja kertoi, että lääkäri oli tänään stressaantunut työmäärästä ja muutenkin kipeänä joten hän olisi huonolla päällä. Sen kyllä on huomannut että lääkärit pudistelevat paljon päitään ja puhisevat itsekseen jos ei heti onnistu kaikki niin kuin pitäisi. Itse en haluaisi potilaana olla jos lääkäri työskentelee suussani ja samalla puhisee turhautuneena, ei loisi kauhean luotettavaa kuvaa itsestään :D 

Oikomislääkäri tosiaan oli kipeänä ja niisteli ja köhisi paljon, silti ilman käsienpesua tai desinfiointia työskenteli kaikkien suissa ilman hanskoja! Taas kerran huomaa kuinka hyvin aseptiikka toimii klinikalla.

Eiköhän tässä ole nyt tarpeeksi puheltu klinikoista ja varmaan kaikki ymmärtäneet, että puhtaudesta ei välitetä ja sitä täällä ollaan kauhisteltu joka päivä, vaikka kaikki muut asiat klinikoilla toimiikin hyvin. Ensi kerralla sitten postataan jostain muusta aiheesta kuin töistä, ellei Julialla vielä tule omasta työpaikastaan postausta, mutta nyt tulee oma klinikkakiintiö täyteen :) 

Palaillaan! - Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti