keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Juurihoitoa Sinin klinikalla


Tiistaisin klinikalla suoritetaan juurihoitoja ja sitäkin toimenpidettä varten klinikalle tulee Palmasta asti siihen erikoistunut hammaslääkäri. 

Välineet ja työvaiheet ovat tässäkin toimenpiteessä samat mihin kotona on tottunut. Totta kai eroavaisuuksia on työtavoissa niin kuin jokaisella hammaslääkärillä ja täällä juurihoito on aika nopeasti tehty toimenpide, eikä välissä oteta mitään neulakuvia tai muutenkaan tarkisteta työtulosta. Mutta hammaslääkäri kylläkin on erikoistunut juurihoitoihin joten hän taitaa tietää mitä tekee. 

Ergonomiasta ei kauheasti välitetä :D Potilaat ovat melko pystyasennossa tuolissa ja lääkäri sitten roikkuu melkein heidän sylissään. 

Ja niin kuin paikkauksessa ja osittain kirurgiassakin, tässäkin toimenpiteessä on erittäin huono aseptiikka...

Kaikki välineet pidetään pöydällä koko päivän niin kuin paikkauksissakin ja siinä ne pöllyttyy toisten bakteereista. Ainut asia juurihoidossa mikä on pidetty steriilinä on imu...Suomessa on totuttu, että jokainen väline ja instrumentti on steriilipussissa ja jokaiselle potilaalle on henkilökohtaiset, uudet ja puhtaat tarvikkeet. (Ja kaikki säilytetään kaapeissa suojassa, eikä pöytien päällä koko päivää). Täällä käytetään samat tarvikkeet joka asiakkaalle eikä niitä puhdisteta missään välissä (paitsi täppäimet dipataan siihen desinfiointimukiin) 

Juurihoitoneulat. Nekin pidetään pöydällä ilman suojaa ja sieltä lääkäri ottaa likaisin hanskoin neuloja. Suomessa melkein jokainen neula on erikseen pussitettu ja esille otetaan vain ne neulat mitä sillä hetkellä, sen potilaan hoitoon tarvitaan. Näin myös kun lääkäri oli neulalla rassannut hampaan juurta, jonka jälkeen löi sen tietokoneen näyttöön kiinni ja mittaili näytöllä olevan röntgenkuvan mukaan josko neula on tarpeeksi pitkä :D Ja mitään ei missään vaiheessa taaskaan pyyhitty tai desinfioitu. 

Aineet mitä käytettiin juuren huuhtomiseen. Ruiskut ja ruiskunkärjet käytettiin uudestaan kaikilla potilailla. Kärjet vain dipattiin desinfiointimukissa...Ja ne kärjet tosiaan käyvät siellä hampaan juuren sisällä.  

Lääkärillä oli guttaperkka nastan laitossa täysin eri tekniikka kuin mitä Suomessa olen nähnyt, mutten nähnyt sen kuin kerran joten en osaa siitä kertoa :D 

Edellisviikolla juurihoitoa tehtiin tiistaina ja keskiviikkona. Tiistaina kun päivä loppui, kaikki tarvikkeet ja välineet jätettiin niille sijoilleen pöydille odottamaan, koska seuraavana päivänä niitä tarvittiin uudestaan. Ei siis pesty välineitä eikä laitettu mihinkään suojaan, koska mitä sitä turhaan mitään pesemään kun kuitenkin niitä uudestaan käytetään seuraavana päivänä :D 
Juurihoidon aseptiikka on ehkä pahimmasta päästä kuin muissa toimenpiteissä, kuitenkin toimenpide pitäisi tehdä täysin steriilisti ettei potilaalle siirry bakteereja juurikanaviin, mutta tässä toimenpiteessä ei ollut kyllä mitään steriiliä. Paitsi se imu. 

Kaikki potilaat, jotka ovat englantia puhuneet, ovat kovasti kehuneet hammashoitolaa ja ylistäneet lääkäreitä saaren parhaiksi. Kyllä hoito on siis hyvää, lääkärit hyviä ihmisiä ja asiakkaat tyytyväisiä hoitojen lopputuloksiin, eikä infektioita ole tainnut syntyä klinikan aseptiikasta huolimatta. Tai sitten potilaat eivät vain tiedä paremmasta...

Tällä jääsuihkeella kokeiltiin hampaan elävyys. Sain myös itse kokeilla sitä ja kyllä vihlaisi kun hoitaja sen jäädytetyn vanupallon iski hampaaseen. 

 Klinikalla ei ole erikseen varastoa ja kaikki tavarat otetaan alkuperäisistä pakkauksista pois ja säilytetään muovikopissa hoitohuoneen kaapeissa.

Klinikalla kaikki potilastiedot kirjataan käsin, mitään ei ole tietokoneella. Seinä on täynnä näitä potilaskortteja ja yksi työpäivä kuluikin siihen kun yksi kortti oli hukassa ja piti kaikki kortit erikseen koluta ja etsiä se tietty kortti. 

Hammashoitaja myös piti omatoimisesti valistustyötä n. 6-7v lapsille ja opetti kädestä pitäen miten hampaat pestään. Lapsien piti tekohampailla näyttää miten pesevät hampaat ja heillä ei kyllä ollut minkäännäköistä käsitystä miten se tehdään. Taas uusi tehtävä mikä kuuluu hammashoitajan työhön tällä klinikalla. Yleensä siis suuhygienisti pitää valistustyötä ja kertoo oikeista tavoista puhdistaa hampaat. 

 Mallorcalla muutenkin taitaa hampaidenhoito olla aika huonossa kunnossa ja ihan pienillä lapsilla on paljon reikiä ja aikuisilla on koko leuan implantit, eli oikea hollywoodhymy tehty. 


- Sini

1 kommentti:

  1. Nuo juurihoitoneulat näyttävät hieman pelottavilta. Paljon erilaisia löytyy. Minun täytyisi varata aika hammaslääkäriin. En tiedä, miltä tuntuu tulehdus hampaan juuressa, mutta uskon että jotain on vikana. Kova särky on nimittäin kestänyt jo jonkin aikaa. Kiitos postauksesta, oli mielenkiintoista lukea. https://torinhammas.fi/

    VastaaPoista